07دی

پیام‌های بهداشتی کرونایی برای بیماران مبتلا به سرطان



بازگشت

موسسه خیریه سمر از شروع دوران شیوع کرونا تا به حال بارها درباره اینکه بیماران مبتلا به سرطان چگونه باید از ابتلا به کرونا جلوگیری کنند نوشته است. اما اخیرا وزارت بهداشت تازه‌ترین یافته‌های خود را در این باره منتشر کرده و ما نیز تصمیم داریم بر اساس همین یافته‌های وزارت بهداشت مجموعه نکاتی را خدمت شما ارائه نماییم.

اگرچه با توجه به محدودیت‌های اخیر که دولت اعمال نموده است امید می‌رود که بزودی آمار ابتلا به این ویروس در کشور پایین‌تر بیاید و خطراتی که تاکنون برای مبتلایان سرطان وجود داشته از بین برود، اما هنوز هم این عزیزان باید بسیار مراقب باشند و به نکاتی که در این مقاله آمده است عمل کنند. موسسه خیریه سمر همیشه همانقدر که برای سلامتی فرزندان خود (بیماران مبتلا به سرطان) اهمیت قائل است، نسبت به سلامتی شما مهراندیشان گرامی هم حساس است و از شما همراهان گرامی درخواست می‌کند تا از سلامتی خود به خوبی مراقبت کنید. مطالعه این مقاله برای فرزندان سمر و دیگر مبتلایان سرطان می‌تواند بسیار مناسب و موثر باشد. مهراندیشان عزیز هم به مقالات قبلی سمر مراجعه کنند و نکات بهداشتی عمومی را مطالعه نمایند.

1.    بیماران مبتلا به سرطان تحت درمان با انواع داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی هستند. بنابراین در معرض خطر و ریسک بیشتری قرار دارند.
2.    سعی کنیم کم‌ترین مواجهه با افراد به ویژه افراد دارای علائم مشکوک را داشته باشیم و از لمس دیگران تحت هر عنوان از جمله دست دادن یا روبوسی کردن اجتناب کنیم.
3.    به علائمی مانند تب، سرفه، تنگی نفس، لرز، درد بدن، سر درد، اسهال، تهوع، استفراغ، آبریزش بینی به ویژه طی دو هفته پس از ارتباط با فردی که این علائم را داشته است حتما احساس خطر کرده و به پزشک مربوطه مراجعه نماییم.
4.    دست‌های خود را مرتب با آب و صابون به مدت 20 ثانیه یا با مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل بشویید و ضدعفونی کنید. ترجیحا این کار را هر یک ساعت یک بار انجام بدهید.
5.    شستن دست‌ها قبل از خوردن غذا، بعد از دستشویی، بعد از عطسه یا سرفه و پس از تماس با سطوح مشکوک به آلودگی توصیه می‌شود.
6.    هنگام عطسه و سرفه با دستمال و یا قسمت داخلی آرنج دست جلوی دهان و بینی را به خوبی بگیرید.
7.    از تماس پیدا کردن دست با دهان، بینی، چشم و گوش خودداری نمایید.
8.    از لحظه‌ای که از منزل خارج می‌شوید تا موقعی که به منزل بازمی‌گردید حتما ماسک طبی استاندارد و مناسب را بر صورت خود قرار دهید.
9.    وسایلی که به صورت مکرر در تماس دست هستند مانند: ریموت کنترل، دستگیره درها، گوشی تلفن همراه، لپ تاپ، تبلت، کلید، و واسل مشابه را دائما ضدعفونی نمایید و از تمیز بودن آن‌ها همیشه اطمینان حاصل کنید.
10.    مواد غذایی به ویژه گوشت و تخم مرغ را به صورت کامل بپزید.
11.    با مصرف مرتب میوه و سبزی به صورت کاملا تمیز و شسته و حاوی ویتامین ث سیستم ایمنی بدن خود را تقویت نمایید.

این 11 نکته‌ای که ذکر شد جزو مهم‌ترین مسائلی هستند که لازم است به آن‌ها دقت داشته باشید. بیماران مبتلا به سرطان حتما باید دقت داشته باشند که در رعایت نکات عمومی بهتر از از دیگر افراد بیشتر دقت کنند و در رعایت خط به خط این توصیه‌ها حسابی اهتمام بورزند.

اما به جز این نکات بهداشتی عمومی، نکات دیگری هم هستند که باید موقعی که به اماکن درمانی قدم می‌گذارید به آن‌ها توجه کنید. حتما اطلاع دارید که اماکن درمانی و بهداشتی به خارج حضور افرادی با بیماری‌های مختلف ممکن است به کرونا هم آلوده شده باشند و اگر قرار است برای طی بخشی از پروسه درمانی‌تان به چنین مکانی هم بروید توصیه می‌کنیم که به نکات ذیل توجه داشته باشید:

1.    از پزشک خود بخواهید تا حدی که به درمان، مراقبت و سلامت شما لطمه‌ای وارد نمی‌شود اقدامات تشخیصی درمانی شما را به تعویق بیندازد و یا اینکه به حداقل ممکن کاهش دهد.
2.    در صورت نیاز به حضور در مراکز تشخیصی درمانی بهتر است که زمان مورد نیاز برای حضور در آنجا را به حداقل ممکن کاهش بدهید. ضمن اینکه، چنانچه آن مکان با حضور افراد متعددی شلوغ شد هرچه زودتر از آنجا خارج شوید و هرگاه تعداد حضار در آن مکان کاهش یافت وارد آنجا شوید.
3.    در زمان انتظار برای ویزیت در سالن انتظار بیمارستان یا مطب حداقل فاصله یک متر را با سایر افراد رعایت کنید.
4.    در هنگام مراجعه به اماکن تشخیصی و درمانی حتما از ماسک طبی و استاندارد و همچنین، دستکش‌های سالم و بدون درز استفاده کنید. زمانی هم که دستکش بر روی دست شما قرار دارد از لمس کردن صورت (خصوصا چشم، دهان، بینی و گوش) کاملا خودداری نمایید.
5.    در مورد ضدعفونی مرکز، سطوح در تماس با بیمار از جمله تخت درمان رادیوتراپی از پرسنل سوال کنید.
6.    حتما توجه کنید که در بخش شیمی درمانی سرپایی و بستری، صرفا بیمار اجازه ورود دارد و پیش از ورود همه وسایل به همراه بیمار تحویل داده می‌شود.
7.    مساله بعدی به این مربوط می‌شود که در مورد داروهای شیمی درمانی (فقط دارو نه پلاستیک همراه آن) پیش از ورود بیمار به بخش شیمی درمانی، داخل سبد مناسبی قرار گیرد و به پرستار بخش تحویل داده شود.
8.    توجه داشته باشید برای بیمارانی که برای رادیوتراپی مراجعه می‌کنند در زمان درمان، حتما از گان یک بار مصرف استفاده شود.
9.    با تنظیم دقیق نوبت‌های رادیوتراپی و شیمی درمانی، میزان خود را در مراکز درمانی کاهش دهید.
10.    با مشورت با پزشک معالج خود، موارد مراجعه غیرضروری به مراکز درمانی را کاهش دهید.

در بخش بعدی مقاله، به سراغ موضوع دیگری می‌رویم که مربوط می‌شود به حضور بیماران مبتلا به سرطان در اماکن عمومی که این بیماران برای حضور در چنین جاهایی باید نهایت دقت و توجه را به خرج دهند.

1.    اولین توصیه‌ای که باید در این زمینه بدان اشاره نمود این است که بهتر است در اوقاتی که لزومی ندارد به بیرون بروید، از انجام این کار پرهیز نمایید.
2.    چنانچه موقعی رسید که حتما لازم بود از خانه خارج شوید و به جایی بروید، توجه نمایید که آنجا نباید جای شلوغی باشد. انجام کارها در اماکن عمومی شلوغ را به دیگران بسپارید و از رفتن به چنین محل‌هایی پرهیز کنید. ضمنا، رعایت فاصله حداقل 2 متر در اماکن خارج از منزل هم نکته بسیار مهم دیگری است.
3.    ماسک زدن هنگام حضور در محل‌هایی که افراد دیگری نیز غیر از شما در آنجا حضور دارند، نکته مهم بعدی است.
4.    از لمس سطوح وسایل نقلیه عمومی پرهیز کنید و در صورت لمس از شستشو و ضدعفونی کردن دستان خود در اولین فرصت غفلت نکنید.
5.    برای استفاده از دکمه‌های آسانسور از دستمال کاغذی، سوآپ گوش پاک کن، خلال دندان یا دستمال یک بار مصرف استفاده کنیم و بلافاصله آن را در نزدیک‌ترین سطح زباله آن اطراف بیندازید.
6.    هنگام سوار شدن در آسانسور، رو به در آسانسور بایستیم نه رو به دیگران و البته مورد دیگر اینکه، از ایستادن رو به افراد حاضر در داخل آسانسور هم پرهیز کنید.
7.    از حضور در رستوران‌ها و اماکن غذاخوری اجتناب کرده و اگر لازم بود تا در چنین مکانی حاضر شوید از ظروف و لیوان یک بار مصرف استفاده کنید.
8.    از سطل‌های پدالی دردار در اماکن عمومی استفاده نمایید.
9.    بلافاصله پس از تماس با کیبورد، ماوس، موبایل، گوشی تلفن، دکمه آسانسور، دستگاه خودپرداز، دستگاه کارت خوان، زنگ اماکن عمومی و منازل، ثبت اثر انگشت پرسنل و استامپ زدن، حتما دست‌ها را به مدت 20 ثانیه با آب گرم و صابون بشویید و یا با مواد الکلی ضدعفونی کنید.

 

اما بخش آخر، مربوط به حضور بیماران مبتلا به سرطان در محیط خانه است. این نکات پایانی را بهتر است با دقت مطالعه کنید و نکات توصیه شده را در منزل رعایت کنید.
1.    در صورتی که برای خدمات تشخیصی درمانی به بیمارستان، کلینیک یا مطب مراجعه کردید باید بلافاصله پس از ورود به منزل تمام لباس‌های خود را در سبد شستشو یا ماشین لباسشویی قرار داده، بعد بلافاصله حمام کنید و لباسی تمیز بپوشید.
2.    یک فرد مسئول رسیدگی به بیمار مبتلا به سرطان باشد. این فرد بیشتر از سایر اعضای خانواده اصول بهداشتی را رعایت کند و کم‌ترین تماس را با محیط خارج از خانه و سایر افراد داشته باشد.
3.    فرد مراقبت کننده از بیمار مبتلا به سرطان در زمان مراقبت از بیمار ماسک به صورت داشته باشد و قبل و بعد از هر مراقبت دست‌های خود را ضدعفونی کند.
4.    تمام لوازم شخصی بیمار مبتلا به سرطان (لوازم بهداشت شخصی، ظروف غذا، بالش، ملحفه، تشک و ...) از سایر اعضای خانواده جدا و مختص خود بیمار باشد.
5.    بیمار مبتلا به سرطان در فضایی مخصوص به خود و جدا از سایر اعضای خانواده باشد. حداقل خروج از این فضا را داشته باشد و تا حد ممکن فردی غیر از اعضای ساکن به محل زندگی بیمار رفت و آمدی نداشته باشد.
6.    با توجه به خاطر بالاتر ایجاد لخته عروقی در افراد مبتلا به سرطان که در حال درمان هستند، محدود کردن فرد بیمار دریک اتاق به هیچ وجه به معنای کم تحرکی نیست و باید بیمار تحرک معمول را داشته باشد.
7.    مواجهه بیمار مبتلا به سرطان با دیگر اعضای خانواده را محدود کرده و فضای مشترک را به حداقل برسانید. اطمینان حاصل کنید که فضاهای مشترک مثل حمام و دستشویی و آشپزخانه و... به خوبی تهویه می‌شوند. (مثلا پنجره‌ها را باز کنید تا هوا تهویه شود.)
8.    رفت و آمد به اتاق بیمار توسط سایر اعضای خانواده را به حداقل برسانید.
9.    تمام سطوحی که بیمار با آن‌ها در تماس است (لوازم اتاق خواب و روشور دستشویی) را حداقل روزی دوبار ضدعفونی کنید. ضدعفونی کردن سطوح با پارچه مرطوب شده با مواد ضدعفونی کننده انجام شود.
10.    حداقل روزی یک بار درجه حرارت بدن بیمار مبتلا به سرطان را توسط تب سنج اندازه بگیریم و در صورتی که دمای بدن از 37 و 3 درجه بالاتر است و یا بیمار هر یک از علائم سرفه خشک، تنگی نفس یا احساس ناخوشایند غیرطبیعی را دارد با پزشک درمانگر بیمار یا مرکزی که بیمار خدمات تشخیصی درمانی خود را از آن دریافت می‌نماید، تماس بگیرید.
11.    از رفت و آمد افراد مبتلا به هرگونه علائم سرماخوردگی، حتی در حد آبریزش بینی خفیف یا عطسه اندک، به محل زندگی بیمار شدیدا خودداری کنید.
12.    رژیم غذایی هفتگی متعادل برای بیمار برنامه ریزی کنید و در هنگام آماده سازی و پخت غذا تمام موارد بهداشتی عنوان شده به خصوص شستن مداوم دست‌ها به روش صحیح را رعایت کنید.
13.    تمام تلاش خود را در جهت حفظ آرامش خود و بیمار را به کار ببرید و سعی نمایید محیطی بدون استرس و آرام را در منزل ایجاد نمایید.

 

مقالات مرتبط

روش های پیشگیری از سرطان حنجره

روش های پیشگیری از سرطان حنجره

بدیهی است که با رعایت برخی موارد می توان از خطر ابتلا به...

مزایای مصرف خاکشیر و تاثیرات ضد سرطانی آن

مزایای مصرف خاکشیر و تاثیرات ضد سرطانی آن

خاکشیر یکی از گیاهان تیره شب بویان است که با توجه به خاص...

خواص شگفت انگیز کلم بروکلی بر سرطان

خواص شگفت انگیز کلم بروکلی بر سرطان

فرق کلم بروکلی با دیگر اعضای خانواده‌ خود این است که علا...

تاثیر سیر در کنترل و پیشگیری از سرطان

تاثیر سیر در کنترل و پیشگیری از سرطان

سیر حاوی ترکیبات گوگردی است که ممکن است دفاع طبیعی سیست...

مرهم این درد، مهر توست

مرهم این درد، مهر توست

دست در دست هم برای یاری بیماران مبتلا به سرطان

راه های پیشگیری از سرطان روده کوچک

راه های پیشگیری از سرطان روده کوچک

هیچ علت شناخته شده ای در ایجاد سرطان روده کوچک وجود ندار...

لطفا پیام، پرسش یا نظر خود را در این باره بنویسید