هنوز دانشمندان و محققان حوزه سلامت مشغول به کار هستند تا بتوانند کرونا ویروس را که عامل ابتلا به بیماری کووید19 است شناسایی کنند اما هنوز به صورت کامل به این موفقیت دست پیدا نکردهاند. همچنان منتظر هستیم تا اخبار قطعی درباره ساخت واکسن این ویروس را بشنویم و هنوز هم آمار و اطلاعات تازهای منتشر میشوند و لازم است با مطالعه این نکات دانش خودمان را نسبت به بیماری کووید19 به روزرسانی کنیم.
موسسه خیریه سمر در تمام ماههای اخیر تلاش کرده تا به روزترین یافتههای محققان را به عرض شما مهراندیشان گرامی برساند تا به امید خدا بتوانید سلامتی جسمی و روانی خود را حفظ نمایید. در مقاله تازهای که اخیرا وزارت بهداشت کشور منتشر ساخته، درباره اصول فاصله گذاری اجتماعی در محیطهای مختلف و همچنین، نحوه سالمسازی محیط خانه و محیط کار و ... نکات ارزشمندی را قید کرده است و ما این موارد را به صورت خلاصه خدمتتان شرح میدهیم.
مقدمه
انتقال ویروس کرونا به شیوه انسان به انسان از طریق سرفه، عطسه، ترشحات داخل بینی و دهان، در محیط است. در حال حاضر، میدانیم که این بیماری یک طیف را در برمیگیرد که از طیف ضعیف تا طیف قوی در آن لحاظ میگردد.
طیف ضعیف کرونا دارای علایمی چون تب، سرفه و تنگی نفس میباشد و طیف قویتر آن ممکن است منجر به ذاتالریه، نارسایی کلیه و حتی خدای ناکرده مرگ افراد شود. لازم به ذکر است که درصد مرگ ناشی از این ویروس هنوز به صورت دقیق محاسبه نشده است.
ویروس کرونا میتواند به فاصله 1 تا 2 متر از طریق سرفه و عطسه منتقل شود. راه دیگر انتقال آن، از طریق لمس سطوح مختلف است مانند: تجهیزات، دستگیرهها، میز و صندلی، شیرآلات، نرده پلهها، کلید و پریز برق، اسکناس، اسناد و مدارک دست به دست شده و تمام چیزهایی که به صورت عمومی و مشترک بین افراد مورد استفاده قرار میگیرند.
فاصله گذاری اجتماعی
یکی از اصلیترین راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، رعایت کردن اصل فاصله گذاری اجتماعی است. علیالخصوص کسانی که در محیطهای کاری، آموزشی و ... حضور مییابند لازم است که این نکته را به خوبی مدنظر قرار بدهند. همچنین، کسانی که قرار است در آزمون کنکور شرکت نمایند نیز دیگر مخاطبینی هستند که بهتر است خود را ملزم به رعایت این نکات بدانند.
1. توصیه میشود افراد حداقل 1 متر و 80 سانتیمتر با دیگران فاصله داشته باشند. این فاصله، فاصله ایمن به شمار میرود.
2. حتما از تجمع کردن در محیطهای مشترک و شلوغ به صورت جدی پرهیز نمایید.
3. ترجیحا از وسایل نقلیه شخصی استفاده کنید. وسایل نقلیه عمومی ممکن است اگر دارای ازدحام جمعیت باشند ریسک ابتلا را بالا ببرند.
4. اگر هم مجبور به استفاده از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس، ون یا مینی بوس هستید، در وسایلی بنشینید که مدل نشستن افراد به صورت ضربدری باشد و حتما بین هر دو نفر فواصل مناسب از هر چهار جهت رعایت شده باشد. توصیه وزارت بهداشت این است که وسایل نقلیه عمومی حداکثر یک سوم تا یک چهارم ظرفیتشان را مسافر سوار کنند.
5. برای افرادی که ماشین شخصی ندارند، آژانسها گزینه مناسبی برای رفت و آمد محسوب میشوند.
6. در جلسات مختلف مانند جلسات کنکور، حتما دقت کنید که بین شما و مراقبین آزمون حتما فاصله 1 متر و 80 سانتیمتری لحاظ شده باشد.
7. توجه داشته باشید که باید در عین رعایت نمودن این میزان فاصله، از وسایل مراقبت شخصی هم بهره ببرید. این وسایل مااند: ماسک، دستکش و شیلد ضروری هستند.
8. در برخی از مواقع مانند برگزاری آزمون کنکور یا حضور در اماکن خاص، حتما اگر مبتلا به کرونا هستید فرم خوداظهاری را پر نموده و به مسئولین آنجا اطلاع دهید که به این ویروس مبتلا هستید.
9. سعی نمایید از کسانی که در محیط مشترک مشکوک به کووید19 هستند فاصله مناسب را حفظ کنید.
10. تا به حال مسئولین حوزه بهداشت و درمان توصیه کردهاند که از مهمانی رفتن خودداری کنید. اما اگر به دلایل خاص مجبور هستید که زمان کوتاهی را در منزل اقوام بگذرانید، با تمام اعضای آن خانواده فاصله ذکر شده را رعایت کنید و از دست دادن و روبوسی کردن به صورت جدی پرهیز کنید.
غربالگری شاغلین در همهگیری کووید19
شاغلین لازم است بدانند که طبق قانون موظف هستند قبل از ورود به محل کار آزمون فرم خود اظهاری را مبنی بر عدم وجود علائم تنفسی مرتبط با کرونا ویروس و یا عدم تماس داشتن با فرد بیمار تکمیل نمایند.
دستهای از افراد، با عنوان افراد آسیبپذیر شناخته میشوند و آنها با گواهی پزشک معتمد به عنوان افرادی که در معرض ابتلا به بیماری کووید19 قرار دارند در نظر گرفته میشوند. این افراد عبارتند از:
بیمارانی که دارای بیماریهای زمینهای هستند، مثل: بیماری قلبی-عروقی، فشار خون، دیابت، بیماریهای تنفسی زمینهای.
بیماران با نقص ایمنی: افراد تحت درمان با کورتیکواستروئید، شیمی درمانی، بدخیمیها، پیوند اعضا.
این افراد لازم است به نکاتی که در زیر آورده شدهاند توجه ویژه داشته باشند:
1. اگر این افراد در سازمانی مشغول به کار هستند، توصیه میشود تا پایان همه گیری ویروس کرونا به صورت دورکاری مشغول به کار باشند.
2. اگر امکان دورکاری برای آنها یا برای سازمان وجود ندارد، لازم است شرایط محیطی برای آنها به گونهای فراهم شود که حداقل تماس را با دیگران داشته باشند. تغییر محیط کار به محیطی که دارای سیستم تهویه بهتر است و حتی تغییر موقت وظایف آنها از دیگر گزینههایی است که پیشروی سازمانها وجود دارند.
3. کارفرمایان شرایط را برای استفاده از مرخصی شاغلین فراهم نمایند.
در محیط کار چه نکاتی را برای حفظ سلامت افراد رعایت کنیم؟
توصیه میشود همه سازمانها پرسنل را موظف به رعایت این نکات کنند تا سلامت همه اعضا تضمین شود.
1. از دست دادن، روبوسی کردن و دیگر کارهایی که مستلزم تماس فیزیکی افراد و نزدیک شدن آنها به هم میباشند، خودداری شود.
2. حتما تاکید شود که اعضا از لحظه خروج از منزل تا موقع رسیدن به محل کار، تمام نکات بهداشتی را برای سلامت شخصی خودشان رعایت نمایند.
3. تمامی نکات بهداشتی از جمله: شستشوی منظم دستها به مدت حداقل 20 ثانیه با آب گرم و صابون یا ضدعفونی کردن با محلولهای الکل استاندارد، استفاده از ماسکهای استاندارد یا شیلد، ضدعفونی کردن محیط کار با محلولهای ضدعفونی مورد تایید وزارت بهداشت کشور و گندزدایی سطوح مطابق با دستورالعملهایی که وزارت بهداشت منتشر ساخته، از نکاتی هستند که باید به اطلاع تمام کارمندان و اعضا رسانیده شوند.
4. پرسنلی که در محیط شغلی مشغول کار هستند، داوطلبانی که در محل کنکور مشغول آزمون خود هستند، ارباب رجوعهایی که به یک سازمان مراجعه نمودهاند و سایر افراد حتما باید از لوازم شخصی مانند: خودکار، مداد، ماشین حساب، برگه کاغذ برای نوت برداری استفاده نمایند و از رد و بدل کردن لوازم مختلف اکیدا پرهیز کنند.
5. از قرار دادن لوازم شخصی که قرار است با آنها کار کنید بر روی زمین خودداری نمایید. اگر هم چنین اتفاقی افتاد، حتما اطمینان حاصل شود که این وسایل به صورت درست و استاندارد ضدعفونی شدهاند.
6. پرسنلی که قصد ورود یا خروج به محل کار دارند و یا داوطلبانی که میخواهند وارد حوزه امتحانیشان شوند، اگر لازم است انگشت خود را بر روی سیستم اثر انگشت قرار بدهند، حتما قبل و بعد از انگشت زدن دست خود را با الکل ضدعفونی کنند.
7. در صورت امکان، بهتر است از سیستم تشخیص چهره برای چنین مواقعی استفاده شود.
8. کسانی که در بخش آشپزخانه سازمانها و ارگانها مشغول به کار هستند و خصوصا کسانی که وظیفه آماده سازی وعدهها یا میان وعدهها غذایی را بر عهده دارند، حتما باید کارت بهداشت داشته باشند و به صورت جدی و دقیق نکات بهداشت شخصی را رعایت کنند.
9. اگر قرار است برای ماموریت شغلی به شهر دیگر بروید و در آنجا در هتل اقامت داشته باشید، حتما محیط زندگی خودتان در آن اتاق را مثل صندلی، تخت و ... ضدعفونی و گندزدایی نمایید.
10. در هر جایی که هستید، اگر خواستید عطسه کنید یا با استفاده از گودی آرنج خود و یا با استفاده از دستمال کاغذی این کار را انجام بدهید.
11. از تماس دستها با چشم، دهان و بینی پرهیز کنید.
بهداشت مواد غذایی در بیرون از خانه
در مورد نحوه صرف غذا و توزیع غذا در اماکن شغلی و عمومی، این نکاتی است که از طرف وزارت بهداشت توصیه شدهاند:
1. حتما مواد خوراکی و غذایی در این اماکن به صورت بستهبندی شده بین افراد توزیع شوند.
2. بهتر است رد و بدل کردن خوراکی و نوشیدنی در محل آزمون کنکور بین افراد ممنوع باشد. در محیط کار هم بهتر است چنین کاری صورت نگیرد.
3. از قرار دادن پارچ آب و لیوان شیشهای در اماکن عمومی پرهیز شود. میتوانید بطریهای آب معدنی بین افراد توزیع نمایید.
4. اگر قرار است برای سفرهای داخل شهری و یا سفرهای بین شهری از اتوبوس استفاده کنید، حتما در طول مسیر مراقب باشید که ماسکتان به صورت کامل بر روی صورت نصب باشد و از خارج ساختن ماسک در آن لحظات اجتناب نمایید. ضمن آنکه در صورتی که سوار اتوبوسهای بین شهری هستید و توزیع مواد غذایی یا خوراکی جزو سرویسهای آن شرکت میباشد، توصیه میشود از آن مواد میل نفرمایید.
5. در عین حال که توصیه شده است مواد غذایی را در داخل منزل تهیه فرمایید و با خود به محل کار ببرید، اما اگر لازم شد در غذاخوریهای بیرون غذا میل نمایید، حتما به جاهایی مراجعه کنید که مورد تایید مرکز بهداشت استان یا شهرستان باشند و تاییدیه آنها را داشته باشند.
اصول بهداشت لوازم و تجهیزات
در مورد توصیههای مربوط به لوازم و تجهیزات تا حدودی در بخشهای قبلی صحبت شد اما در این بخش چند نکته بسیار مهم را اضافه خواهیم کرد.
1. در هر مکان عمومی، تمهیدات لازم برای تهیه ماسک و دستکش یک بار مصرف اندیشیده شود.
2. تهویه منفی هوا به صورت خروج هوا از داخل اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه رعایت شود.
3. تمام سطوح دارای تماس مشترک (مثل: دستگیره در، میله راه پله، میز، صندلی، نیمکت، وسایل الکترونیک، پشتی صندلیها و خودروها) در پایان هر روز کاری ابتدا نظافت و سپس گندزدایی شوند.
4. مواد ضدعفونی کننده دست، به تعداد کافی و در قسمتهای مناسب (در ورودی، سرویس بهداشتی، راهروها، آسانسورها و ...) تعبیه شوند.
5. دو مرحله نظافت کردن و گندزدایی کردن کاملا جدا و متمایز از یکدیگر هستند و نباید هیچ گونه اختلاطی بین شوینده و گندزدا ایجاد گردد.
6. محلول گندزدای کلره باید روزانه تهیه گردد (کارایی آن پس از 24 ساعت کاهش مییابد.)
7. گندزدا با آب سرد تهیه شود.
8. گندزدایی سطوح با دستمالی که به محلول گندزدا آغشته شده است انجام میشود. ابتدا دستمال را داخل محلول خیس نمایید، بعد آن را محکم فشار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود و در آخر میتوانید با دستمال تمام سطوح مورد نظر را ضدعفونی کنید.
9. در نمازخانهها نباید به هیچ عنوان از مهر، سجاده، تسبیح، چادر و ... به صورت مشترک استفاده کرد. توصیه میشود هر فرد همراه با خودش این لوازم را شخصا به نمازخانه ببرد.
10. اکیدا با دست دکمههای آسانسور را فشار ندهید و برای این کار از دستمال کاغذی، کلید و ... بهره ببرید. اگر هم محبور بودید که با دست این کار را انجام بدهید، بلافاصله با آب و صابون و یا مواد ضدعفونی کننده دست، دستان خود را ضدعفونی و تمیز نمایید.
در عین حال، بهتر است به اینها نیز توجه داشته باشید تا با دقت و توجه کامل از ابتلا به کرونا ویروس و بیماری کووید19 در امان باشید
تهویه هوا در محیطهای سرپوشیده و عمومی نکتهای بسیار حائز اهمیت است. باز گذاشتن در و پنجره، استفاده از کولر آبی (با ذکر نکاتی که در مقاله قبلی سایت سمر آورده شده) جزو کارهایی هستند که میتوانند به خوبی هوا را تهویه نمایند.
علاوه بر این، صاحبان اماکن عمومی و مدیران سازمانها حتما به کارکنان توصیه کنند که در سرویسهای بهداشتی صابون مایع و دستمال کاغذی به میزان مورد نیاز تعبیه شود. همچنین، میتوانید به صورت موقت آب سرد کن و آب خوریها را حذف کنید و یا آنها را بلااستفاده کنید چرا که ممکن است برخی از افراد مسائل بهداشتی را رعایت ننمایند و در نتیجه تعداد زیادی از مراجعین را به این ویروس آلوده سازند.
در محلهای پر رفت و آمد به تعداد مورد نیاز سطل زباله تعبیه شود.
نکات مهم برای مسئولان اماکنی که افراد مجبور هستند در آنجا چند دقیقه یا چند ساعت را بگذرانند:
با توجه به اینکه کرونا هنوز با سرعت در حال رشد و بیمار کردن شهروندان است و هر روز آمارهای ابتلا نشان میدهند که نیاز است توجه ویژهای به مسائل بهداشتی بکنیم، اما خب بعضی از افراد مجبور هستند که برای مدت زمانی در یک محیط عمومی و شلوغ در کنار دیگران قرار بگیرند.
برای مثال، متقاضیان کنکور، آزمون گواهینامه، ارباب رجوعهای یک اداره و ...چنین شرایطی دارند و نمیتوانند کار خود را به بعدا نیز موکول نمایند. پس به آنها توصیه میکنیم که به این چند نکته توجه کامل داشته باشند:
1. اولا که مسئولان و صاحبان چنین اماکنی از نظر قانونی موظف هستند که مراحل گندزدایی و ضدعفونی محیط را بر اساس دستورالعملهای وزارت بهداشت انجام بدهند. اما به جز آنها، خود مراجعان هم بهتر است که تا جای ممکن محیط را برای خود سالم سازند. برای مثال، آن قسمتی را که قرار است بنشینید میتوانید روی آن یک پلاستیک یا کاغذ تمیز پهن کرده و روی آن بنشینید تا آلودگی احتمالی سطح لباس شما را آلوده نکند چرا که نشستن روی چنین سطوحی ممکن است خانه و اعضای خانوادهتان را هم مبتلا سازد.
2. کارکنان خدماتی هر سازمان و ارگانی برای انجام امور نظافتی و گندزدایی فضاهای مختلف باید از لباس مخصوص و پوشش حافظت فردی استفاده کنند.
3. به مراجعان یا داوطلبان «پد الکلی» داده شود تا اگر میخواهند اثر انگشت بزنند، جوهر استامپ را به کمک پد الکلی شخصی پاک نمایند و استفاده مشترک از یک پد الکلی بدترین کاری است که این افراد میتوانند انجام بدهند.
4. مسئولان سازمانها و ارگانهایی که قرار است آزمون برگزار کنند و از افراد خاصی در مدت زمانی خاصی میزبانی نمایند، توصیه میشود که به هر نفر یک بسته بهداشتی ارائه کنند. این بسته بهداشتی باید شامل: ماسک سه لایه، محلول ضد عفونی، دستکش باشد و هر کدام نیز از محصولات استاندارد و درجه یک انتخاب گردد.
5. اگر تعداد افراد حاضر در آن مکان زیاد است توصیه میشود با هماهنگی حداقل یک دستگاه ماشین آمبولانس و یک تیم پزشکی در محل حاضر باشند.
6. اگر لازم است بازرسی بدنی انجام شود، گزینه مناسب برای این کار استفاده کردن از گیتهای دستی است. اگر هم از نظر مالی شرایط تهیه کردن این نوع گیتها برایتان فراهم نیست، افراد مسئول بازرسی بدنی حتما باید به لباس گان، ماسک سه لایه، شیلد و دستکش لاتکس مجهز باشند. نکته بعدی که بسیار حائز اهمیت میباشد، افراد مسئول بازرسی بدنی حتما به یاد داشته باشند که که بعد از بازرسی نمودن هر یک از افراد، دستهای خود را ضدعفونی نمایند و برای نفر بعدی با دستهای ضدعفونی شده این کار را انجام بدهند.
7. ماسکی که مدنظر وزارت بهداشت است، از نوع ماسکهای 3 لایه و بدون فیلتر است. گاهی اوقات دیده میشود که افرادی به اشتباه از نوع فیلتردار بر روی صورت خودشان نصب مینمایند که این مدلها مورد تایید نیست.
8. از شستن و ضدعفونی کردن دستهای خود در هر لحظه که نیاز است غفلت نورزید. حتی اگر هر چند دقیقه یک سطح را لمس میکنید و کمترین احتمال وجود دارد که آن سطح آلوده باشد، یا با استفاده از آب و صابون و یا با استفاده از محلول الکل این کار را با حوصله و دقت انجام دهید. ممکن است تنها یک بار غفلت ورزیدن از این عمل، تمام توجهات و زحماتی را که قبلا انجام دادهاید را بر باد دهد.
9. هنگامی که کار حاضرین در مکانهای عمومی همزمان با هم تمام میشود، مراقب باشید که نباید همه با هم از آنجا خارج شوند. مسئولین لازم است که این مساله را مدنظر داشته باشند و طوری زمانبندی کنند که حضار یکی یکی از آنجا خارج گردند. خود افراد حاضر در این اماکن نیز باید این مساله را به خوبی رعایت کنند و با کمی صبر، در بهترین زمان تصمیم به خروج بگیرند.
روش شستشوی صحیح دست
دستها باید به مدت 20 ثانیه با آب گرم شسته شوند. ابتدا دستها را با آب مرطوب کنید. سپس پوست دست را به صابون مایع آغشته نموده و کف دستها را خوب به هم بمالید. تک تک انگشتان را بشویید، مچها را بشویید، بین انگشتان را بشویید و بعد با دقت آب کشی نمایید.
بعد با استفاده از حوله یک بار مصرف و یا دستمال کاغذی دست را خشک کنید. سپس شیر آب را با همان حوله یا دستمال ببندید و حوله یا دستمال را داخل سطح زباله بیندازید.
نکات اساسی درباره پوشاک حفاظت شخصی
اگر میخواهید روپوش به تن نمایید، توجه داشته باشید که تنه را باید از گردن تا زانو و همچنین، بازوها را تا انتهای مچ دستان بپوشانید و در نهایت دور کمر پیچانده شود. محل گره خوردن بندها در پشت گردن و پشت کمر است.
برای استفاده از ماسک نیز، توصیه میشود که اتصالات ایمنی یا نوارهای الاستیک را در وسط سر و گردن قرار بدهید. باند انعطاف پذیر را روی استخوان بینی نصب کنید. ضمنا، صورت و زیر چانه را به صورت کامل و صحیح با ماسک پوشش بدهید.
دست کردن دستکش هم از جمله اقدامات مفیدی است که کمک میکند از ابتلا به این ویروس در امان باشید. حتما دستکش را تا جایی بالا بکشید که روی مچ را کامل بپوشاند. اگر هم روپوش تن کردهاید، دستکش را تا روی مچ بند روپوش بالا بکشید.
چنانچه دستکش شما به هر دلیلی پاره شد و یا به دلیل انجام کار خاصی حسابی آلوده شد، حتما دستکش خود را تعویض نموده و قبلی را داخل سطل زباله بیندازید. درآوردن دستکش هم مستلزم رعایت نکات بهداشتی است. اگر هنگام درآوردن آن دستان شما آلوده شد، هر چه سریعتر با آب و صابون یا الکل دستتان خود را ضدعفونی و تمیز نمایید.
ابتدا با دستی که دستکش دارد، کف دست دیگر را گرفته و همینطوری دستکش را از آن خارج نمایید. دستکش خارج شده را با همان دستی که دستکش دارد نگاه دارید و بعد، انگشتان دستی را که دستکش ندارد به زیر دستکش دست دیگر ببرید و دستکش آن را نیز خارج سازید و بدون اینکه سطح روی آن دستکش را لمس نمایید هر دو را با یک دست به داخل سطل زباله بیندازید.
اگر شیلد یا عینک مخصوص به صورت زدهاید، فراموش نکنید که سطح بیرونی شیلد و عینک آلوده است و طوری آنها را خارج سازید که با دست سطح بیرونیشان را لمس نکنید. خیلی راحت میتوان با گرفتن و بلند کردن نوار آنها که پشت سر یا گوش قرار گرفته، آنها را خارج سازید.
برای درآوردن روپوش نیز، دقت کنید که هنگام باز کردن بندهای روپوش نباید آستینها با بدن شما تماس پیدا کنند. روپوش را از شانه و گردن جدا نموده و فقط سطح داخلی آن را لمس کنید. روپوش را وارونه و به صورتی که سطح داخلیاش به سمت بیرون باشد جمع نمایید. به شکل فشرده شده و تاشده داخل ظرف زباله قرار گیرد.
برای خارج ساختن ماسک نیز حتما میدانید که قسمت جلوی ماسک آلوده است و اگر سهوا دست شما به آن قسمت برخورد داشته، سریعا دست خود را بشویید. ابتدا بندهای پایینی ماسک را باز نمایید و پس از آن بندهای بالایی را باز کرده و بدون لمس قسمت جلوی ماسک آن را داخل سطل زباله بیندازید.
چنانچه روپوش را به همراه دستکش پوشیدهاید، بهتر است طوری روپوش را در بیاورید که همزمان با آن دستکش را نیز از دست بیرون آورید. در این صورت دست شما به هیچ ناحیه آلودهای از روپوش و دستکش برخورد نکرده و به بهترین شکل آنها را از خود جدا کرده و داخل سطل زباله خواهید انداخت.
نکات مهم برای گندزدایی سطوح مختلف
الف. از یک ماده گندزدایی مناسب با پایه کلر یا پایه الکل استفاده کنید.
ب. به هیچ عنوان این محلولهای ضدعفونی کننده را روی سطوح و کلیدها، تجهیزات برق دار، مواد ناسازگار و با احتمال انفجار یا آتش سوزی نپاشید. مطمئن شوید که به مقدار کافی از این محلول بر روی سطوح مالی شده است.
فراموش نکید که مدت زمان لازم برای اثرگذاری این نوع محلولها بر روی سطح بین 10 دقیقه تا 60 دقیقه تخمین زده شده است.
اگر محلول شما بر پای الکل است، اتیل الکل 70 درصد به خوبی قدرت کشتن ویروسهای کرونا را دارد. این محلولها بیشتر برای سطوح کوچک مناسب است، مثلا درپوشهای پلاستیکی، کلیدها و ... را با این محلول ضدعفونی کنید.
حتما محلول گندزدا را با آب سرد یا آب معمولی تهیه کنید.