موسسه خیریه سمر یکی از مهمترین مسئولیتهای خود را مراقبت از سلامت جسمی و روانی فرزندان سمر میداند. به همین خاطر و با توجه به شیوع بیماری «کووید ۱۹» که بر اثر ابتلا به ویروس کرونا شکل میگیرد، لازم میدانیم چند نکته را بر اساس هشدارها و نکات رسمی سازمان بهداشت جهانی به اطلاع سما برسانیم.
البته که این نکات برای عموم جامعه است و همه باید اصول ذکر شده را رعایت کنند. اما طبیعتا فرزندان سمر بهتر است که بیشتر به این مسائل توجه نمایند و در حالیکه نباید این بیماری را تبدیل به یک وسواس فکری و استرس بی مورد کرد، توصیه میشود که در رعایت این موارد جدی عمل کنند.
با علائم ابتلا به کرونا آشنا شوید
این روزها مسئولین وزارت بهداشت تمام تاکید خود را صرف بیان این مساله کردهاند که، به اخبار و اطلاعاتی که بصورت پراکنده و غیررسمی در فضای مجازی منتشر میشوند توجهی نکنید. انتشار اطلاعات بی پایه و اساس فقط باعث ایجاد نگرانی در مردم میشود. چرا که بعضی با مشاهده کردن علائم یک سرماخوردگی ساده بلافاصله به بیمارستان یا درمانگاه مراجعه میکنند.
در این قسمت، قصد داریم شما را با علائم ابتلا به کووید ۱۹ آشنا کنیم:
مهمترین نشانه و علامت این بیماری، داشتن تب، خستگی و سرفههای خشک است. در برخی موارد دیده میشود که دردهایی ضعیف یا شدید عضلانی و سردردهایی هم بروز پیدا میکنند.
دیگر علائم برای تشخیص کووید ۱۹ گرفتگی بینی و یا آبریزش بینی، گلودرد و اسهال میباشند.
توجه داشته باشید که این علائم ذکر شده بصورت ناگهانی رخ نمیدهند. ابتدا ملایم شروع میشوند و رفته رفته شدت میگیرند.
یک خبر خوب در همین ابتدا میتواند خیال بسیاری از افراد جامعه را راحت کند: چیزی در حدود ۸۰ درصد کسانی که به کرونا مبتلا شدهاند بدون هرگونه اقدام درمانی خاصی خوب خواهند شد. البته، لازم به ذکر است که ممکن است از بین همانها تعداد اندکی نیز ناخوشی شدیدی را تجربه کرده و حتی دچار تنگی نفس بگردند.
آمار جهانی نشان میدهد که تنها ۲ درصد از افرادی که به این ویروس مبتلا شدهاند، جان خود را از دست دادهاند. بنابراین، اگر کسی تب، سرفه و تنگی نفس را با هم در خود احساس میکند کافی است به یک پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای مورد نظر را انجام دهد.
طبق یافتههای سازمان بهداشت جهانی، کسانی که مسن هستند و یا فشار خون، مشکلات قلبی و یا دیابت دارند باید بیشتر از دیگران مراقب سلامتی خود باشند.
کرونا چگونه منتشر میشود و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
مطابق یافتههای محققان و دانشمندان، مهمترین عامل انتقال ویروس کرونا قطرات ریزی است که هنگام سرفه یا بازدم از دهان و بینی افراد آلود به ویروس پرتاب میشود.
همچنین، این قطرات روی اشیا و سطوح مختلف نیز مینشینند و اگر کسی آن سطوح را لمس کند و سپس با دست خود به چشم، بینی یا دهانش بزند، ممکن است دچار این بیماری شود.
یا اینکه اگر شما مقابل فرد آلوده نشسته باشید و مستقیما قطرات ریزی که از دهان یا بینی او هنگام سرفه، عطسه و بازدم خارج میشود را به درون دستگاه تنفسی خودتان بکشید، ممکن است بیمار شوید.
پس، اگر هم فردی آلوده به ویروس کرونا در اطراف شما زندگی میکند، کافی است بیش از ۱ متر فاصله خود را با وی حفظ کنید.
در ضمن، هنوز هیچ نشانهای مبنی بر انتشار این ویروس در هوا پیدا نشده و فعلا، گفته میشود که عامل انتقال آن قطرات ریزی تنفسی هستند.
راههایی برای خودمراقبتی و محافظت از سلامتی جسم
سازمان بهداشت جهانی چند توصیه را به صورت همگانی برای عموم جامعه منتشر کرده است. این توصیهها بدین شرح هستند:
- ۱. روزی یک بار یا نهایتا دوبار تازهترین اطلاعاتی را که در سایت سازمان بهداشت جهانی و یا وزارت بهداشت کشورتان منتشر میشود را مطالعه کنید.
- ۲. مرتبا دستهای خود را به صورت صحیح و با ژلها و یا محلولهایی که دارای الکل هستند تمیز کنید. سپس، دستها را با آب و صابون بشویید. پس بهتر است ابتدا با الکل و سپس با آب و صابون دستها را ضدعفونی کنید. اما اگر الکل ندارید، آب و صابون هم کفایت میکند.
- ۳. حداقل ۱ متر با فردی که سرفه میکند یا عطسه میزند فاصله داشته باشید. چرا که اگر او بیماری کووید ۱۹ داشته باشید و قطرات ریز تنفسیاش از راه عطسه یا سرفه خارج شوند، چنانچه فاصله شما با وی کمتر از ۱ متر باشد ممکن است شما را هم مبتلا کند.
- ۴. هیچگاه با دست خود بینی، چشم یا دهانتان را لمس نکنید. علت این توصیه این است که شاید بعضی از سطوحی که با دست خود آنها را لمس کردهاید، رویشان ویروس کرونا نشسته باشد و بدین ترتیب، با لمس آن سطوح و زدن دست به صورت خودتان مبتلا شوید.
- ۵. بهداشت تنفسی را به درستی رعایت کنید. موقعی که عطسه میزنید یا سرفه میکنید حتما با قسمت گودی آرنجتان یا با دستمال کاغذی مقابل صورت خود را بگیرید.
- ۶. توصیه بعدی این است که اگر احیانا برخی از علائم کرونا را در خود مشاهده کردید، در خانه بمانید. اگر تب، سرفه یا تنگی نفس داشتید به پزشک مراجعه نمایید. ضمنا، قبل از مراجعه به پزشک میتوانید با پزشک تماس تلفنی برقرار نمایید و اگر او توصیه کرد که مراجعه حضوری کنید این کار را انجام دهید.
- ۷. در ایران، میتوانید برای کسب اطلاعات تلفنی با شماره ۱۱۹ تماس بگیرید.
- ۸. باز هم توصیه میکنیم که از طریق رسانههای معتبر، مرجع و رسمی کشور پیگیر آخرین اطلاعات و یافتههای کرونا باشید. اما این کار را یک یا دوبار در روز انجام دهید و آن را تبدیل به یک وسواس فکری نکنید.
توصیههای دیگر سازمان بهداشت جهانی
ممکن است کسانی باشند که یا در مناطق و شهرهایی که کرونا شایع است حضور دارند و یا اینکه در ۱۴ روز گذشته در این مناطق بودهاند. توصیه سازمان بهداشت جهانی به این افراد انجام دادن راهکارهای زیر است:
- ۱. اگر احساس کردید که حال عمومیتان مساعد نیست، در خانه بمانید. برای مثال، اگر علائمی مثل تب خفیف یا سردرد ملایم و یا حتی آبریزش بینی اندکی داشتید خود را در خانه برای مدتی قرنطینه کنید. با این کار، کمتر با دیگران در تماس خواهید بود.
- ۲. اما اگر دچار علائمی چون تب، سرفه و تنگی نفس شدید بوده و حال شما بدتر شد حتما باید به بیمارستان یا درمانگاه مراجعه نمایید. این علائم در چنین سطحی نشان میدهد که شما احتمالا دچار عفونت تنفسی هستید. قبل از مراجعه نیز با شماره تلفنهای تعیین شده از سوی دولت تماس بگیرید تا برای مراجعه به مراکز درمانی مناسب اطلاعات کسب کنید.
ویروس کرونا و ایجاد نگرانی در افراد
باید به این مساله توجه داشته باشید که اگر در مناطقی که کرونا شایع نیست زندگی میکنید و اگر تاکنون به مناطق آلوده(مثل شهر ووهان چین) سفر نکردهاید، احتمال ابتلای شما به این ویروس پایین میباشد.
اما سطحی از نگرانی در جامعه طبیعی است و این میزان موجب میشود که اعضای جامعه همگی مراقبتهای پزشکی را که توصیه میشود، انجام دهند.
بهتر است با مطالعه کردن اطلاعاتتان را نسبت به این ویروس افزایش دهید، با چنین کاری عملا خود را از استرس دور میکنید.
آیا استفاده از ماسک واجب است؟
اگر شما علائم تنفسی مربوط به این ویروس را، از جمله سرفه، نداشته باشید، نیازی به زدن ماسک ندارید. سازمان بهداشت جهانی به کسانی توصیه میکند ماسک بزنند که علائم این بیماری را دارند و یا از افراد مبتلا به آن مراقبت میکنند.
در غیر این صورت، تنها لازم است که مرتبا دستهای خود را کامل و طبق اصول صحیح بشویید، هنگام عطسه با خم آرنج یا دستمال کاغذی مانع پرتاب ذرات تنفسی خود به بیرون شوید و فاصله 1 متری را با کسانی که سرفه یا عطسه میکنند حفظ نمایید. همین چند مورد برای افرادی که علائم کووید ۱۹ را ندارند، کافی است.
نحوه استفاده از ماسک
- ۱. قبل از اینکه ماسک را در دست بگیرید، دستان خود را با ژلها و محلولهای الکلی ضد عفونی کنید. سپس با آب و صابون دستها را بشویید.
- ۲. ماسک را به خوبی بررسی کنید و دقت کنید که مبادا دچار پارگی باشد.
- ۳. قسمتی از آن که باید روی بینی قرار گیرد و نواری فلزی بر رویش نصب شده را مشخص نمایید.
- ۴. حتما حواستان باشد که طرف رنگی ماسک باید به سمت بیرون باشد و نباید آن را برعکس به صورت بزنید.
- ۵. ماسک را بر روی صورت گذاشته و نوار فلزی را با انگشتان خود بر روی بینی فشار دهید تا سفت شود و مانع درز هوا به داخل شود.
- ۶. قسمت پایینی ماسک را مقداری پایین بیاورید که کاملا بینی و دهان و چانه را بپوشاند.
- ۷. بعد از اینکه ماسک را درآوردید، آن را دور از بدن و لباستان نگاه داشته و مراقب باشید به سطوح آلوده مالیده نشود.
- ۸. ماسکها را در داخل سطلهای زبالهای بیندازید که درب آنها بسته باشد.
- ۹. سپس مجددا دستها را ضدعفونی کرده و بشویید.
مدت زمان نهفتگی کووید ۱۹
مدت زمان بین ابتلا به این ویروس تا شروع علائم آن از 1 تا 14 روز است. اما به صورت میانگین در پنجمین روز از ابتلا به این ویروس، علائمش خود را نشان میدهند.
ضمنا، محققان تخمین میزنند که سطوح آلوده شده به ویروس کرونا از چند ساعت تا چند روز آلودگیشان ادامه خواهد داشت. البته که نوع سطح و دمای هوا بر این مساله تاثیرگذار است. اما شما به جای اینکه فکر خودتان را با این مسائل درگیر کنید بهتر است هر سطحی را که به آلودگی آن مشکوک بودید سریعا با الکل و دیگر مواد ضدعفونی کننده پاک نمایید.
خیلی نگران بستههای پستی که به دستتان میرسند نباشید
یکی از نگرانیهایی که این روزها مردم دارند، این است که بستههای پستی که از شهرهای مختلف یا مناطقی که کرونا در آنجا شیوع پیدا کرده به دستشان میرسد ممکن است آلوده باشند.
در حالیکه، طبق تحقیقات سازمان بهداشت جهانی احتمال آلوده شدن کالاها توسط یک شخص آلوده کم است. با توجه به اینکه این بستهها در معرض حرارت و شرایط مختلفی قرار میگیرند، خطر ابتلا به ویروسی که باعث ابتلا به کووید ۱۹ میشود از این بستهها پایین است.
اما طبیعتا بهتر است پس از اینکه بستهای به دستتان رسید آن را با الکل ضدعفونی کرده، اگر داخل پلاستیک بود آن پلاستیک را داخل سطل زباله انداخته و درآخر دستها را بشویید.
از انجام این کارها پرهیز کنید:
- ۱. سیگار کشیدن
- ۲. مصرف داروهای گیاهی بدون اینکه پزشک طب سنتی معتبری آنها را تجویز کرده باشد.
- ۳. گذاشتن چند ماسک روی هم بر صورت.
- ۴. مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک
- ۵. سفر کردن و رفتن به مراکز عمومی شلوغ
حیوانات و کرونا
تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ویروس کرونا از طریق حیوانات خانگی مثل گربه یا سگ منتقل شود پیدا نشده است.