02خرداد

ویتامین دی؛ بایدها و نبایدها در مورد آن



بازگشت

تقویت سیستم ایمنی بدن یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید به آن توجه نمود. از جمله ویتامین‌هایی که در این زمینه نقش اساسی ایفا می‌نماید، ویتامین  Dاست.

اما متاسفانه شایعات زیادی پیرامون این ویتامین وجود دارند. برخی توصیه به مصرف بی رویه آن دارند و بعضی هم دیگران را از مصرف آن به صورت کلی منع می‌کنند. وزارت بهداشت کشور اخیرا مقاله مفصلی در این باره منتشر ساخته که در آن به تمامی شایعات پاسخ گفته و طرز صحیح مصرف آن را معرفی نموده است.

موسسه خیریه سمر در این مطلب خلاصه‌ای از آن مقاله را آورده و امیدوار است برای شما مخاطبان گرامی سایت مفید واقع شود.

قبل از اینکه به سراغ ادامه این مقاله برویم، قصد داریم یادآوری کنیم که در شرایط فعلی جامعه نیاز به همدلی و همراهی شما مهراندیشان عزیز با فرزندان سمر بیش از پیش گشته است. بسیاری از کسب و کارها موقتا تعطیل شده‌اند، سطح مخارج و هزینه‌ها بالاتر رفته است و بیماران مبتلا به سرطان برای تامین هزینه داروها و فرایند درمانی خود و همچنین، هزینه‌های خود مراقبتی در مقابل ویروس کرونا به حمایت بیشتری احتیاج دارند.

با توجه به این مساله اگر مایل هستید می‌توانید از طریق صفحه پرداخت آنلاین هدایای نقدی خود را برای حمایت از بیماران مبتلا به سرطان به موسسه خیریه سمر اهدا کنید.

مصرف مکمل ویتامین دی برای پیشگیری از بیماری کووید ۱۹

طبق گزارش وزارت بهداشت، تاکنون سازمان بهداشت جهانی هیچ توصیه جدیدی مبنی بر لزوم استفاده از مکمل ویتامین دی ارائه نکرده است.

اما طبق آخرین مطالعاتی که انجام شده، مصرف صحیح و به اندازه مناسب این ویتامین می‌تواند نقش مفیدی برای پیشگیری یا کنترل آن ایفا نماید. اما نکته حائز اهمیت در این باره، لزوم تشخیص و تجویز پزشک است و باید توجه داشت که بدون تشخیص و تجویز پزشک به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه از این نوع مکمل‌ها استفاده نمود.

احتمال مسمومیت بر اثر مصرف خودسرانه ویتامین دی

اگر بدون تجویز پزشک و بر اساس تشخیص شخصی از مکمل‌های ویتامین  D استفاده نمایید، ممکن است دچار مسمومیت شوید.

اگر با مصرف بالای آن دچار مسمومیت حاد شوید، کلسیم خون بالا می‌رود و حتی ممکن است باعث ایجاد سختی عروق گردد. در صورت مصرف نادرست و بیش از حد این ویتامین، علائمی مانند: یبوست، ضعف، خستگی، خواب آلودگی، سر درد، کاهش اشتها، خشکی دهان، تهوع، تکرر ادرار، کاهش وزن، استفراغ و ... بروز پیدا می‌کنند.

یک توصیه مهم در این زمینه، مربوط به نوع تزریقی این ویتامین است. با توجه به اینکه نوع تزریقی این ویتامین اصطلاحا زیست دسترسی خوبی ندارد، در سطح پیشگیری از کمبود آن شکل تزریقی‌اش توصیه نمی‌شود.

نکات مهم درباره مصرف صحیح ویتامین دی

مکمل‌هایی که از طرف سیستم بهداشتی درمانی تجویز می‌شوند تنها تامین کننده بخشی از نیازهای بدن به ویتامین دی می‌باشند. به همین دلیل نباید صرفا بر آن‌ها تکیه کرد و بهتر است که بقیه نیازها را از طریق مصرف مواد غذایی که دارای کلسیم و ویتامین D هستند تامین نمود. از جمله این مواد غذایی، شیر و لبنیات، حبوبات و انواع کلم را می‌توان نام برد که دارای کلسیم هستند. همچنین، ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ نیز حاوی ویتامین دی می‌باشند.
طبق گزارش وزارت بهداشت کمبود ویتامین دی یکی از مشکلات شایع در میان ایرانی‌ها محسوب می‌شود. برای رفع این مشکل، جدولی تهیه شده که با عنوان «برنامه کشوری مکمل یاری ویتامین D» شناخته می‌گردد.

طبق مفاد این جدول، نوجوانان بین ۱۲ تا ۱۸ سال می‌توانند طی ۹ ماه از سال تحصیلی یک عدد قرص ژله‌ای ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی بخورند.

همچنین، جوانان، بزرگسالان و سالمندان نیز می‌توانند ماهانه یک عدد قرص ژله‌ای ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی بخورند.

ضمنا، امکان ترکیب کردن ویتامین دی به همراه مکمل‌های کلسیم و یا مولتی ویتامین‌ها نیز وجود دارد. اما باز هم توصیه می‌کنیم که تمام این موارد نیاز به تجویز پزشک دارند و اساسا باید از هرگونه مصرف خودسرانه داروها خودداری نمود.

و نکته آخر، همانطور که می‌دانید ویتامین دی یک ماده بسیار ضروری و مورد نیاز برای بدن به حساب می‌آید. شرکت در متابولیسم کلسیم و فسفر و سلامت استخوان، تقویت سیستم ایمنی بدن، تاثیر در پیشگیری از برخی بیماری‌های غیر واگیردار، و ... از جمله تاثیرات این ویتامین می‌باشند.

بنابراین، علیرغم اینکه می‌توانید با تجویز پزشک از مکمل‌های آن بهره ببرید، اما دو راه دیگر هم وجود دارند که برای تامین بخشی از نیازهای بدن به آن بسیار مناسب می‌باشند: تولید در داخل بدن از طریق قرار گرفتن زیر نور مستقیم خورشید و مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین دی که در بخش‌های قبلی این نوع مواد غذایی را معرفی نمودیم.

امیدواریم که به نکات مطرح شده توجه کافی را داشته باشید و با استفاده از توصیه‌های علمی و رعایت نکات بهداشتی سلامتی خود را حفظ نمایید.

مقالات مرتبط

13 روش درمانی برای درمان سرطان مری

13 روش درمانی برای درمان سرطان مری

یک فوق تخصص خون و سرطان بالغین گفت: 13 روش درمانی برای سرطان مری وجود دارد.

اطلاعیه! استفاده‌ی غیرقانونی یک رویداد جدید از نام سَمَر

اطلاعیه! استفاده‌ی غیرقانونی یک رویداد جدید از نام سَمَر

متاسفانه در پی تماس خیرین و مخاطبان زیادی با مؤسسه در خص...

سرطان هم درمان پذیر است و هم قابل پیشگیری

سرطان هم درمان پذیر است و هم قابل پیشگیری

پزشکان و متخصصان ما در ایستگاه های سلامت سمر شما را در این مسیر راهنمایی می کنند.

تغذیه مبتلایان به سرطان ریه

تغذیه مبتلایان به سرطان ریه

در سرطان ریه از مواد غذایی زیر غافل نشویم

کدو را به صورت بخارپز مصرف کنيد

کدو را به صورت بخارپز مصرف کنيد

مرتضی صفوی متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: کدو غنی از ویت...

نشست خبری مدیر عامل خیریه سرور مهراندیشان راستین

نشست خبری مدیر عامل خیریه سرور مهراندیشان راستین

در نشست خبری مدیر عامل خیریه سرور مهراندیشان راستین مطر...

لطفا پیام، پرسش یا نظر خود را در این باره بنویسید